Mentőállomás – Diplomamunka

Mentőállomás és orvosi ügyelet terve, Sárvár

Tervezés ideje: 2005.

  • 01
  • modell_01
  • ref_tablo
  • render_02

A tervezési feladat, egy a mai kor technikai színvonalának megfelelő új mentőállomás és orvosi ügyelet épületének tervezése; feladatainak ellátásához az optimális körülmények biztosítása.

A mentők munkája egy nagyon pontos, szervezett rendszer, amely egymásra épülő és egymással szorosan együttműködő elemekből áll, ezért vannak a tervező számára alapvető elvek és szabályok, melyek kötelező érvényűek. Ennek ellenére azt tapasztaltam, hogy a tervezés során ezek mellett, mindenütt egyedi követelményeket is támaszt a mentőállomás megtervezése.

A sürgősségi betegellátás rendszerének korszerűsítése megköveteli a mentőállomás és az éjszakai orvosi ügyelet összevonását.

A tervezett létesítmény belső életre szervezett, kifelé csak a legszükségesebb nyitásokkal rendelkező épület, ami azonban mutatja funkcióját. A plasztikus tömegkialakítású test sarkon beforduló és kettéváló szalagszerű homlokzata alul nyit az érkezők felé, a felső szinten pedig kulisszafalként zár a betekintő szemek elől. A homlokzati kulissza kapumotívumként is funkcionál és folytatódik a mentőautók kihajtási útvonala felett, jelezve egyben a zártságot, a belső feletti uralmat, ugyanakkor a kapun átlépő személy számára a védettséget.

NYME FMK AMI 2005.

Konzulensek: Hadas László építész és Prof. Emer. Fekete György belsőépítész


VISSZA >>>